O paracordu

Historie paracordu a použití padákové šňůry, je dáno zavedením vynálezu padáku kolem 1. světové války do vojenské služby. Rozšířením výsadkových operací pak masivně ovlivňuje období 2. světové války, kdy byla poprvé ve velké míře použita výsadkáři - paragány. Po seskoku ji mohli jednoduše odřezat z padáku a strčit do kapsy pro další využití. Šňůra se používala pro denní potřebu např. pro svázování zajatců, bivakování, připevnění výbušnin nebo dalšího materiálu atd. Použití této šňůry je díky jejím vlastnostem, jako je velká pevnost a malé rozměry, velmi oblíbeno i dnes mezi lidmi vyznávající volný čas v přírodě, sportovci a příslušníky ozbrojených složek. Kdo byl vůbec první a použil paracord pro vázání výrobku z něj se dnes neví.
 

Paracord 550 nebo taky česky padáková šňůra prioritně slouží k výrobě padáků. Díky svým vlastnostem jako pevnost, nosnost a malé objemové rozměry je široce oblíbena. Paracord 550 o síle 4mm podle normy vydrží v tahu 250 kg. Náš český paracord vydrží v tahu 270kg (testováno s protokolem na trhacím stroji) a některé barvy dokonce až 290kg, ale výrobce garantuje zmíněnych 270Kg/ 686 lbf.

Je vyroben z Polyamidu PA - obchodní název pro PA je SILON nebo taky NYLON. Polyamid slučuje dvě základní mechanické vlastnosti: vysokou pevnost a poměrně vysokou pružnost (je schopen absorbovat práci). 4mm šňůru tvoří jádro a obal-oplet. Jádro tvoří 7 vláken a zajišťuje celkovou nosnost šňůry. Obal je pružný a slouží jako ochrana jádra.

 

pramen  f 013mm  DSC04780w

 

Zpět do obchodu