Jaký je rozdíl v kvalitě paracordu a cenou?

Pro ty co nemají žádnou zkušenost s Paracordem 550 a začínají plést svoje první výrobky, bude logicky na prvním místě při výběru šňůry její cena. Výrobce bych proto rozdělil pro zjednodušení do tří skupin a to, na americké, evropské a asijské. Americké paracordy 550 jsou u nás k dostání za maloobchodní cenu cca 14-20,-Kč/m je to dáno vzdáleností přepravy a clem v EU - pozor ne vyšší kvalitou. Evropské šňůry standardní ceny 8-14,-Kč/m a nakonec šňůry z asie 2-8,-Kč/m.

 Co by mělo být pro výběr šňůry zásadní je kvalita. Jak se mi bude se šňůrou pracovat, jak má stálé barvy, jestli se moc neprotahuje a jakou má nosnost.

 Jako zcela nevhodné pro uzlování nedoporučuji výrobky třetí kategorie a záměrně nepíšu čínské. Provedli jsme zátěžový  test na paracordu zakoupeném v ČR a dovezeném z Asie, při kterém došlo ke značnému protažení šňůry a zároveň byla celková nosnost při jeho přetržení jen 72kg, oproti normě paracordu 550, která má nosnost 250 - 300kg. Při uzlování na první ohmatání šňůra hodně vrže. To je dáno použitým materiálem (polypropylen na místo polyamidu, zásadní měřítko a jiné mechanické vlastnosti) Oplet testované šňůry šel taky jednoduše stáhnout z jádra. Vzorek oproti evropské šňůře je v průměru menší a uzly z něj jsou málo plastické - hodně se natahují. Výrobky jsou lehce rozpoznatelné i na fotkách.

 porovnání w

 

Další kritérium pro výběr šňůry je barva paracordu 550. Nejstálejší barevnosti se dociluje použitím již od výroby barvených vláken (tzv. barvení ve hmotě), ještě před samotným spletením do podoby finální šňůry. Dodatečné barvení paracordu je nestálé, může docházet k pouštění barvy a zejména se při tomto druhu barvení (a následném máčení v horké vodě) mění i mechanické parametry šňůry.

Nyní je tedy na Vašem uvážení, kterou cestu si vyberete. V našem e-shopu nabízíme výhradně odzkoušené šňůry od českého výrobce paracordu s dlouholetou tradicí ve výrobě šňůr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu